duminică, 29 mai 2011

CATEVA LUCRURI DESPRE CULTIVAREA CIUPERCILOR SAMPINION [CHAMPIGNON ] (AGARICUS BISPORUS)

 Descriere

 Corpul de fructificaţie (bazidiofructul) la ciuperca şampinion (Agaricus bisporus) este tipică ciupercilor cu picior (stipes), pălărie (pileus) şi lamele (mai multe).

 Durata unui ciclu de cultură

   Durata unui ciclu de cultură este de aproximativ 100 de zile. Astfel, spaţiile corespunzătoare încălzite artificial, pot da 3 recolte de şampinion pe an, iar cele neîncălzite, 2.

 Spatiile destinate culturii ciupercilor sampinion

  Ciupercile sampinion se pot cultiva in spatii mici, chiar şi de 10 mp (pivniţe, subsoluri, grajduri, etc) sau în spaţii mari (hale). Culturile pot fi destinate consumului propriu sau valorificării comerciale al acestora.
 Există trei tipuri de sisteme de cultură pentru ciupercile champgnion:
 - sistemul clasic (se adresează spaţiilor improvizate - pivniţe, grajduri, galerii de mină, tunele, hale, sere izolate în exterior cu paie - care sunt lipsite de sisteme de încălzire şi ventilaţie şi care în consecinţă nu pot asigura cultura ciupercilor iarna),
 - sistemul semintensiv (se realizează în spaţii improvizate prevăzute cu mijloace de încălzire şi ventilaţie),
 - sistemul intensiv sau industrial (este specific ciupercăriilor, deci acelor spaţii construite şi destinate special culturii ciupercilor).

 Conditiile minime necesrare  culturii de ciuperci champignon

  Condiţiile minime pe care trebuie să le îndeplinească spaţiul de cultură al ciupercilor şampinion trebuie să se încadreze în următoarele cerinţe:
- sa fie izolate termic astfel încât să beneficieze de o temperatură relativ constantă (nu sunt permise variaţii mai mari de 3-4 grade Celsius în 24 de ore),
- să posede o sursă de apă (în interior sau în exterior dar în apropiere),
- suprafeţele interioare să se poată dezinfecta şi spăla (pardoselile şi pereţii trebuie să fie din beton, cărămidă, piatră, faianţă, gresie sau sticlă),
 - să asigure o ventilaţie naturală sau forţată constată.

 Dezinfectarea periodică a spaţiului de cultură

 Dezinfectarea periodică a spaţiului de cultură este absolut necesară, deci obligatorie.

Un comentariu:

  1. IOAN_SIMIONESCU@YAHOO.RO9 octombrie 2011 la 12:19

    ATI PUTEA DA MAI MULTE DETALII ,REFERITOR LA (ce distanta trebuie sa fie antre etaje ) pt culturi semi intensive .

    RăspundețiȘtergere