vineri, 8 aprilie 2011

CIUPERCA DE BALEGAR SAU CIUPERCA DE CAMP (AGARICUS CAMPESTRIS) SI FORMA SA CULTIVATA CHAMPIGNON SAU SAMPINION (AGARICUS BISPORUS)

  Ciuperca de balegar, numita si ciuperca de câmp (Agaricus campestris) este o macromicetă spontană, care se dezvoltă pe sol, de obicei pe pajişti sau pe alte terenuri deschise, puternic fertilizate cu îngrăşăminte sau excremente de origine animală.
   În natură nu apare specia (forma) Agaricus bisporus, numită de obicei cu denumirea de şampinion (champignon), aşa cum greşit se menţionează pe ici colo, aceasta fiind strict cultivată.
   Diferenţa dintre Agaricus campestris şi Agaricus bisporus nu poate fi evaluată decât prin analiza sporilor.


  Descriere, perioada de fructificaţie

Corpul de fructificaţie (bazidiofructul) la ciuperca de bălegar, indiferent de specie, este tipică ciupercilor cu picior (stipes), pălărie (pileus) şi lamele.
În primul stadiu, ciuperca de bălegar are formă globuloasă, fiind acoperită de un văl parţial. Apoi, odata cu cresterea si ruperea valului, forma devine specifică:
Ciuperca de balegar (imagine sub licienta, protejata de dreptul de autor)

- picior (3-7, cu inel, scuamos în partea inferioară, de culoare albă, alb-gălbuie sau bej),
- pălărie (
netedă, uneori cu scuame, semisferică, apoi convexă şi în final aplatizată, uneori cu franjuri sau solzi spre margine, de aceiaşi culoare cu picorul),
 - lamelele (s
unt distanţate, înalte, având culoarea roz la început, apoi brună şi mai târziu brun-negricioasă),
- carnea (e
ste albă, aromată, cu gust şi miros plăcut, caracteristic).

  Corpurile de fructificaţie la ciuperca de balegar îşi fac apariţia din aprilie până în noiembrie sau chiar şi iarna, dacă vremea este blândă. Sampinionul cultivat  (Agaricus bisporus) poate fructifica în orice perioadă a anului (mai multe detalii cu privire la descrierea speciilor Agaricus campestris şi Agaricus bisporus).


 Vezi şi: CATEVA LUCRURI DESPRE CULTIVAREA CIUPERCILOR SAMPINION [CHAMPIGNON ] (AGARICUS BISPORUS)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu