În natură nu apare specia (forma) Agaricus bisporus, numită de obicei cu denumirea de şampinion (champignon), aşa cum greşit se menţionează pe ici colo, aceasta fiind strict cultivată.
Diferenţa dintre Agaricus campestris şi Agaricus bisporus nu poate fi evaluată decât prin analiza sporilor.
Descriere, perioada de fructificaţie
Corpul de fructificaţie (bazidiofructul) la ciuperca de bălegar, indiferent de specie, este tipică ciupercilor cu picior (stipes), pălărie (pileus) şi lamele.
În primul stadiu, ciuperca de bălegar are formă globuloasă, fiind acoperită de un văl parţial. Apoi, odata cu cresterea si ruperea valului, forma devine specifică:
Ciuperca de balegar (imagine sub licienta, protejata de dreptul de autor) |
- picior (3-7, cu inel, scuamos în partea inferioară, de culoare albă, alb-gălbuie sau bej),
- pălărie (netedă, uneori cu scuame, semisferică, apoi convexă şi în final aplatizată, uneori cu franjuri sau solzi spre margine, de aceiaşi culoare cu picorul),
- lamelele (sunt distanţate, înalte, având culoarea roz la început, apoi brună şi mai târziu brun-negricioasă),
- carnea (este albă, aromată, cu gust şi miros plăcut, caracteristic).
Corpurile de fructificaţie la ciuperca de balegar îşi fac apariţia din aprilie până în noiembrie sau chiar şi iarna, dacă vremea este blândă. Sampinionul cultivat (Agaricus bisporus) poate fructifica în orice perioadă a anului (mai multe detalii cu privire la descrierea speciilor Agaricus campestris şi Agaricus bisporus).
Vezi şi: CATEVA LUCRURI DESPRE CULTIVAREA CIUPERCILOR SAMPINION [CHAMPIGNON ] (AGARICUS BISPORUS)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu