Generalităţi legate de ciupercile comestibile
Ciupercile comestibile sunt organisme valoroase şi apreciate din punctul de vedere al alimentaţiei omului. Corpurile de fructificaţie ale acestora (organele cărnoase care se consumă, de obicei cu pălărie şi picior) conţin o serie de nutrienţi benefici organismului uman (mai multe despre ciupercile comestibile).
Compoziţia ciupercilor comestibile
Compoziţia globală a ciupercilor comestibile proaspete este readată mai jos.
Apă: 80-90%,
Proteine: 3-5%,
Lipide (grăsimi): 0,2-0,4%,
Glucide energetice (carbohidraţi): 5-7%,
Substanţe de balast (fibre): 1-2%,
Vitamine şi minerale: 2-4%.
Valoarea energetică a ciupercilor comestibile este cuprinsă între 35 şi 52 de Kcal la 100g.
Mineralele din ciuperci
Ciupercile comestibile sunt relativ bogate în substanţe minerale. Ele conţin, exprimat în mg/100g:
- calciu (25),
- clor (75),
- iod (2),
- fosfor (175),
- magneziu (50),
- potasiu (550),
- sodiu (20),
- fier (10),
- zinc (50),
- mangan (60)
- altele (cupru, cobalt).
Notă: Datele variaza intr-o care masura de la un autor la altul. Aici au fost folosite date după:A.S. Aphidean şi V. Coman.
Vitaminele din ciuperci
Conţinutul mediu de vitamine al ciupercilor comestibile, exprimat în mg/100g, este redat mai jos.
- vitamina A: 0,4,
- vitamina B1: 0,05,
- vitamina B2: 0,7,
- vitamina C: 17,
- vitamina D: 0,1.
Alte substanţe prezente în ciupercile comestibile
Ciupercile comestibile conţin şi alte substanţe, unele dintre ele cu mare valoare dietetică. Dintre aceşti compuşi amintim:
- cantităţi mici de acizi organici (tartric, citric,malic),
- ergotioneina (o importantă substanţă naturală antioxidantă),
- ertadenina (substanţă prezentă în unele ciuperci, care scade glicemia şi colesterolul).
Anumite ciuperci comestibile mari, aşa cum sunt zbârciogii (Morchella esculenta) sau trufele (Tuber sp.) contin substanţe fitoncide (antibiotice).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu