joi, 24 martie 2011

RELATIILE SIMBIOTICE - MICORIZELE SI LICHENII

CE SUNT RELAŢIILE SIMBIOTICE?

 Relaţiile simbiotice sunt legăturile de hrănire reciproc avantajoase ce se stabilesc între doi sau mai mulţi indivizi care aparţin unor specii diferite (relaţii heterotipice mutuale). Simbioza este deci o colaborare din care toţi parteneri impicaţi au de câştigat. În lumea ciupercilor realtiile simbiotice sunt frecvente şi adesea spectaculoase. Dintre acestea, cele mai întâlnite sunt micorizele şi lichenii.


 "Simbiotice, sunt numite organismele care trăiesc în simbioză, adică care formează o  asociaţie de tip biosistem, reciproc avantajoasă (bilateral pozitivă; +,+)".

MICORIZELE

 Micoriza este o asociaţie simbiotică reciproc avantajoasă, realizată între miceliu unei ciuperci şi rădăcinile unei plante ierboase sau  lemnoase. Multe plante, în special din rândul speciilor lemnoase - arbori sau arbuşti, nu ar exista fără micoriză. Practic, în lipsa ciupercilor micorizante, nu ar exista păduri în zona temperată a Terrei.

 Ce câştigă plantele de pe urma micorizei?

   
Ciuperca care realizează micoriza, poate hidroliza şi mobiliza, la nivelul hifelor, substanţe anorganice greu solubile, ajutând astfel, absorbţia lor în forme facile, la nivelul rădăcinilor plantei, fapt ce întreţine o activitate metabolică intensă în ţesuturile şi celulele plantei.  

Ce câştigă ciupercile de pe urma micorizei?


  Ciupercile primesc în schimb de la plantele cu care se asociază, diferite substanţe organice gata prelucrate (glucide, vitamine, fitohormoni), graţie cărora metabolismul devine cu mult mai activ.
 Atât plantele cât şi ciupercile implicate în micoriză prezintă o dezvoltare superioară faţă de rudele lor care nu beneficiază de acest privilegiu (mai multe despre micoroză).

LICHENII


  Lichenii nu sunt organisme de sine stătătoare aşa cum par la prima vedere, ci asociaţii realizate pe principiul relaţiilor simbiotice.
   Lichenii sunt talofite formate din asocierea simbiotică a unei ciuperci, a unei alge verzi sau albastre şi a unei bacterii fixatoare de azot din genul Azobacter. Astfel, unitarul lichen pe care-l observăm, este o fiinţă multiplă,  alcătuită din 3 tipuri de organisme aflate în strânsă colaborare reciproc avantajoasă. Atât de unită este simbioza la licheni, încât acest "toţi pentru unul" devine cu adevărat o realitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu